Opmaaktips

Voor een mooi resultaat van je kaartje zijn er enkele opmaaktips die belangrijk zijn voor het drukwerk. Deze delen we graag met je!
 

Teksten 

 • Gebruik niet te veel verschillende lettertypes door elkaar. Het mooiste resultaat krijg je als je één basis lettertype gebruikt voor alle teksten en een ander opvallend lettertype voor de naam en eventueel een klein tekstje. 
 • Elke tekstvak kan 1 lettertype en 1 fontgrootte aan. Wil je in de naam spelen met meerdere lettertypes of fontgroottes? Dan kan je het beste gebruik maken van meerdere tekstvakken die je zelf kan plaatsen.
 • Positioneer je tekst door de tekstvak te verschuiven op de juiste positie.
 • Maak je teksten niet te groot. Voor de normale teksten is 12 pt vaak ruim voldoende. De naam kun je natuurlijk wel groter maken.
 • Werk bij voorkeur niet met losse enters of spaties. Het systeem verwijdert deze automatisch bij het opslaan en hierdoor kan je tekst ongemerkt verschuiven.
 • Zet je tekst niet te dicht tegen de rand. In de editor vind je linksboven het vakje 'toon veiligheidsmarge'. Als je deze aanzet, dan zie je stippellijntjes. Als je de tekst binnen deze lijntjes houdt, dan staat je tekst veilig. Kaartjes worden namelijk schoongesneden. We hebben hier 1-3 mm marge voor nodig. Wanneer je teksten te dicht langs de rand plaatst, kan het zijn dat de tekst wordt aangesneden. Dit kan in een proefkaart nog niet te zien zijn maar in een oplage bijvoorbeeld wel. Dit kan alleen worden voorkomen door de teksten niet te dicht tegen de rand te plaatsen.
 • Speciale leestekens kan je invoeren met de speciale toetsen. Niet alle lettertypes ondersteunen alle leestekens. Daarom kan je heel af en toe een leesteken niet in jouw font vinden. Onze oplossing is vaak dat we van een ander lettertype dit leesteken in een los tekstvak er overheen plaatsen.


Symbolen

 • Symbolen kan je invoegen met behulp van de beeldbank symbolen. Ga hiervoor in de editor naar tabblad illustraties (tulpje) en dan naar Symbolen. Hier vind je de meest gangbare symbolen. Deze kan je bij je teksten plaatsen en omkleuren in dezelfde kleur als je tekst. Je vindt hier bijvoorbeeld een weegschaal, meetlatje, klokje, huis en een envelopje.


Kleuren

 • De kleuren op een beeldscherm (RGB) worden anders opgebouwd dan de kleuren in drukwerk (CMYK). Daarnaast zijn de kleuren van jouw beeldscherm afhankelijk van de instellingen van jouw beeldscherm (helderheid, contrast, etc). Elk beeldscherm zal de kleuren daarom anders laten zien en is daardoor geen betrouwbare bron voor de werkelijke gedrukte kleuren. Wij adviseren daarom altijd een proefdruk van het kaartje te bestellen.
 • Proefkaarten kunnen iets afwijken van oplage kleuren. Kaarten die niet gelijktijdig worden gedrukt, kunnen licht van elkaar verschillen. Een kleur kan snel beinvloed worden door luchtvochtigheid, de staat van de pers. Dit is onafhankelijk van elkaar niet te zien maar als je bijvoorbeeld 2 proefkaarten van verschillende momenten, op hetzelfde papier naast elkaar houdt, zou je een kleurverschil kunnen zien. Hierin houden we een bepaalde bandbreedte aan. Vind je het verschil te groot? Maak een foto en mail het naar ons, samen met je ordernummer. Dan kunnen wij je hierin verder adviseren.
 • Papierkeuze kan invloed hebben op de kleur van het kaartje. We voeren diverse verschillende papiersoorten. Elke even mooi maar het ene soort heeft een andere tint dan de andere.


Foto's

 • Foto's in een kaart zijn (en blijven) gekoppeld aan jouw geüploadde afbeeldingen. Vervang of verwijder je een foto dan is deze koppeling verbroken en kan het zijn dat jouw foto niet meer wordt weergegeven. Plaats de foto opnieuw om deze weer te geven. Lukt het niet? Neem dan even contact met ons op.
 • Een goede kwaliteit foto heeft een resolutie van 300 dpi op ware grootte in RGB kleuren. Twijfel je aan de kwaliteit van de foto? Neem dan even contact met ons op, dan kijken we graag even met je mee.
 • Een foto kan donkerder uitvallen in print dan op het beeldscherm. Een proefje is altijd aan te raden. Of bel ons voor advies.